Dünyanın en büyük ve en çok ziyaret edilen müzesi ünvanını elinde tutan Louvre Müzesi, gerek kendi muhteşem tarihi, gerekse ev sahipliği yaptığı 7000 yaşına kadar uzanan eserleri ile dünyanın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri. Günde 15.000, yılda 10 milyondan fazla ziyaretçisi olan müze hakkında bazı ilginç bilgileri bir araya getirdik:

– Louvre’daki tüm eserler kaç günde görülür?

Louvre Müzesi’ndeki her bir sanat eserini görmek isterseniz; her parçaya 60 sn. baktığınızı ve günde 8 saatinizi harcadığınızı farz edersek, tüm müzeyi gezmeniz 75 gün (2,5 ay – 10 hafta) alırdı.

– Müzede aslında kaç eser var?

Müzede sergilenen eser sayısı 35.000 olmasına rağmen, gerçekte müzede korunan 380.000 kadar eser bulunmakta. Tüm koleksiyonlar halka açık değil.

– Louvre Müzesi’nin sınırları

Louvre Müzesi, sadece saray binası ile sınırlı değil. Carousel, Tuileries Bahçeleri, Eugene-Delacroix Müzesi ve Versay Sarayı’ndaki Gypsotheque de Louvre Müzesi’nin birer parçaları ve buralar da ziyarete açık.

– Mona Lisa

Da Vinci’nin Mona Lisa’sı şüphesiz müzedeki en ünlü eser. Her yıl dünyanın her yerinden milyonlarca insan özellikle bu tabloyu görmek için sıraya giriyor. Bu arada genel bilgi olarak: Mona Lisa’nın Fransızcası “La Joconde”. Duyarsanız şaşırmayın.

Mona Lisa’yı görmediyseniz, hakkında muhtemelen bilmediğiniz bir detay daha var: Tablo hayal ettiğinizden daha küçük boyutlarda. Tablonun gerçek boyutları 55 cm x 73 cm.

La Joconde’un kendine ait koruma görevlileri var ve kurşun geçirmez camın ardında sergileniyor. Buna rağmen tablo 1911’de çalınmış ve iki yıl sonra müzeye iade edilmiş.

– Liberty Leading the People

Müzede sergilenen 7500 tablonun en ünlülerinden biri de Eugene Delacroix tarafından yapılan “28 July. Liberty Leading the People”, yani “28 Temmuz. Özgürlük İnsanlara Liderlik Ediyor”. Özgürlük tabloda sarı elbiseli bir kadın olarak görülüyor. Fransız Devrimi’ni anlatan bu ünlü tabloda sanatçı kendini de resmettiği söyleniyor. Tablonun solunda fötr şapka takmış adamı gördünüz mü? Bazıları bu burjuvazi figürünün ya sanatçının kendisi ya da bir arkadaşı olabileceğini söylüyor.

Fransız tarihine ait bu önemli tabloda yer alan simgeleri önümüzdeki bir yazıda detaylı olarak paylaşacağız.

– Louvre Müzesi ve Naziler

Louvre’un her zaman müze olarak kullanılmadığını önceki yazılarımızda belirtmiştik. Louvre binası 2. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından çalınan sanat eserlerini saklamak için kullanılmıştı.

 

– Louvre Müzesi Hayaleti Belphagor

Her çok eski yapının bir efsanesi olduğu gibi, Louvre’un da ilk yapıldığı zamanlardan kalma bir hayaletinin olduğu söyleniyor. Bu hayalet bir mumya ve ismi bile var: Belphagor. Hatta bu isimle bir film bile çekilmiş.

Müzenin ön tarafında yer alan Tuileries Bahçeleri’nde de kırmızı kıyafetli adam görünümünde bir hayaleti olduğu da efsaneler arasında. Buraları gezdiğinizde etrafınıza daha dikkatli bakın 🙂

Hakkında ne kadar yazarsak yazalım konu Louvre olunca söylecenekler hiç bitmiyor. Louvre Müzesi gezilerimiz ve yazılarımız devam edecek.

Takipte kalın 🙂

 

Louvre Müzesi hakkında genel bilgi için tıklayın.

 

1 cevap

Yorumlar kapalı.